Doorgaan
1 of 2 kittens?

1 of 2 kittens?

1 of 2 kittens?

Zit je eraan te denken om een kitten in huis te nemen? Wij hebben hier wat informatie om je te helpen de juiste keuze te maken. Een kitten nemen is natuurlijk altijd leuk maar wordt het dan één kitten of toch twee kittens? Er wordt vaak gedacht dat je met twee kittens meer werk hebt en dat de kosten dan ook veel duurder zijn maar we zien vaak gebeuren dat er later alsnog een tweede kat in huis genomen wordt.

Het is voor een kat belangrijk dat hij kan communiceren met zijn eigen soort. Je maakt een kat ook gelukkig door hem veel aandacht te geven maar hoe hard je ook je best doet, een mens kan nooit een kat vervangen.  

Heb je zelf één kitten in huis en houdt je deze ook nog eens binnen, dan is de kans op gedragsproblemen veel groter. Denk hierbij aan verveling. De kat kan gaan bijten, krabben, aanvallen, slopen, noem maar op.

Aan twee kittens in huis nemen zitten aardig wat voordelen. Doordat de kittens elkaar hebben leren ze zich spelenderwijs te ontwikkelen en grenzen te stellen. Ook kunnen ze elkaar vermaken waardoor je je kitten niet heel de dag hoeft te vermaken, over het algemeen leveren ze dan dus minder werk op.

Nog even over de kosten. Twee kittens is natuurlijk meer dan één kitten maar bedenk dat twee kittens samen gelukkiger en stabieler zijn. Bijkomend voordeel is dat gelukkige katten een betere weerstand hebben en dus minder snel ziek worden. Ook is het fijn dat ze nooit alleen zijn, altijd elkaar hebben. Ook als je op vakantie bent.
Een kitten die gedragsproblemen heeft kan ook heel duur zijn. Denk hierbij aan slopen, gedragstherapeut, onzindelijkheid en extra dierenarts kosten.

Denk er wel goed over na of je een kitten en/of kittens in huis haalt. Doe dit niet als je dit niet zou kunnen veroorloven.

Al een volwassen kat in huis?

Heb je al een kat in huis en wil je meer gezelschap voor jezelf of je kat, dan kun je er altijd voor kiezen om nog een kitten in huis te nemen. Een kitten kan ook vriendjes worden met een niet verwant kitten of kat.
Kijk wel naar je leefomgeving. Woon je in een klein appartement dan kun je beter niet meer dan één kitten extra in huis halen. Te weinig ruimte kan stress veroorzaken en het leefgebied van een kater is gemiddeld 3,5 keer zo groot als het leefgebied van poezen. In huis blijken volwassen katers ook meer kamers te gebruiken.
Woon je groot? Super fijn voor je kat en/of katten!

Senior kat in huis?

Oudere katten (10+) zitten vaak niet meer op een kitten te wachten. Kittens vragen dan veel aandacht en daar wordt een oudere kat vaak niet meer blij van.  Wil je toch graag een kitten erbij? Dan is het handiger om er twee kittens bij te nemen. Dan kunnen de kittens samen spelen en laten ze de oudere kat met rust. Zorg er wel voor dat je oudere kat plekjes in huis heeft waar hij zich terug kan trekken. Heb je te weinig ruimte dan is het misschien toch niet zo verstandig om er nog een kitten bij te nemen.

Is je kat al oud en al heel lang alleen dan is het vaak nog moeilijker om aan een andere kat te wennen. Je kunt een heel introductieplan opstellen en hier komt nog veel meer bij kijken zoals bijvoorbeeld tijd en geduld.
Garanties zijn er natuurlijk nooit.
Zorg altijd voor meerdere verstopplekjes, kattenbakken, voer en drinkbakjes, speelgoed en een goede introductie. Zo voorkom je al eventuele problemen.

Neem gerust eens een kijkje bij ons in het ruime assortiment.

Vorig artikel Leuke kattenweetjes
Volgend artikel Waarom hebben katten een krabpaal nodig?