Doorgaan
Wat heb je allemaal nodig voor een kitten?

Wat heb je allemaal nodig voor een kitten?

Krijg je binnenkort een kitten? Wat super leuk zeg!
Is het je allereerste? Dan is het misschien wel handig om te weten wat je allemaal nodig hebt voor een kitten. 

Een kitten mag pas weg bij zijn moeder tussen de 7 en 12 weken oud. Zijn moeder heeft nu genoeg tijd om haar kittens alles te leren en ook is het immuunsysteem in de eerste weken ontwikkeld. Als je een kitten al voor 7 weken weg haalt bij zijn moeder/ uit het nest, dan kan dit voor problemen zorgen. Er is kans dat de kitten dan gedrags- of gezondheidsproblemen krijgt. 

Een kitten moet eerst voldoende afweer hebben, sociale vaardigheden en hij moet voor zichzelf kunnen zorgen. Hij moet zich dus volledig zelf kunnen verzorgen.

Maar wat moet je nu eigenlijk allemaal in huis halen voordat het kleintje komt?

Katten reismand:
Deze heb je altijd nodig om je kitten/ kat in te vervoeren, als je hem naar huis meeneemt of als je bijvoorbeeld naar de dierenarts gaat. 

Kattenbak:
Ook een kattenbak is nodig. Buiten een kattenbak haal je natuurlijk ook kattengrit in huis en een schepje om hem leeg te scheppen. Katten houden er van om in een schone kattenbak hun behoeftes te doen. Is een kattenbak niet schoon heb je kans dat je kat een ander plekje in huis gaat opzoeken om zijn behoeften te doen en dit wil je natuurlijk niet. Maak de kattenbak dan minimaal 1 keer per dag schoon of schep hem gelijk leeg wanneer ze op de kattenbak zijn geweest. Hou er rekening mee dat een kitten nog klein is en hij het misschien nog wel heel eng vind om door die klep te gaan. Het is daarom handig om de eerste paar weken de deksel van de kattenbak eraf te halen en alleen de bak te gebruiken. 
Een handige tip: Zet de kitten meteen op de kattenbak zodra hij er is, zo is hij bekend met de bak en weet hij meteen waar hij staat. En zet nooit de kattenbak bij het eten en drinken neer, jij eet toch ook niet graag op het toilet? 

Voeding:
Kittens hebben in het begin echt kittenvoeding nodig, deze bevatten namelijk de nodige vitaminen en mineralen zodat de kitten gezond blijft en groeit. Vergeet dan geen voerbak te kopen!

Vocht:
Vocht is net als bij mensen heel belangrijk! Om een kat goed te laten drinken moet je ze wel een beetje motiveren. Stilstaand water is voor een kat niet interessant en daarom hebben ze tegenwoordig veel leuke drinkfonteinen. Deze zijn aantrekkelijk waardoor ze meer drinken. Het is handig als er in huis meerdere plekken zijn waar de kat kan drinken. 
 
Slaapplek:
Als wij willen rusten kunnen we er voor kiezen om op de bank te gaan zitten of we kruipen lekker in bed. Een kat/kitten wilt ook graag lekkere plekjes hebben om te kunnen liggen en slapen. Dit is een goede reden om een kattenmand in huis te halen, lekker zacht waar ze op of in kunnen kruipen. 

Krabpaal:
De meeste mensen denken dat katten een krabpaal nodig om hun nagels te slijpen, dit is niet alleen de reden. Katten hebben vooral de drang om territorium af te bakeren en dit doen ze voornamelijk door hun nagels te slijpen. Katten hebben namelijk onder aan hun pootjes klieren zitten, deze geven feromonen af, dit zijn geurstoffen. Deze geurstoffen geven ze af en maakt ze gelukkig. Ook kunnen ze zo laten weten dat dit hun terrein is en dit geeft ze een veilig gevoel. Meer redenen om een krabpaal in huis te halen zijn dat ze kunnen spelen, het verminderd stress en ze kunnen er op slapen. 

Speeltjes:
Kittens hebben speeltjes nodig anders gaan ze zelf op zoek naar dingen waar ze mee kunnen spelen en vaak zijn wij het daar niet mee eens. Ook is spelen met speeltjes heel goed voor de vaardigheden en coördinatie van de kat. Tijdens het spelen kan de kitten zich ontwikkelen en oefent hij onder andere hoe hij moet jagen of hoe hij zich groot moet maken. Bovendien is het goed voor de beweging van uw kat, zij horen elke dag te kunnen rennen en springen, ook om verveling te voorkomen. Nog een kleine tip: Laat het speelgoed niet eindeloos in de woonkamer liggen, uw kat raakt hier op uitgekeken. Leg steeds wat nieuws neer.
Voor kitten speeltjes kijk dan bij ons in het assortiment. 

Nog even wat belangrijks, vergeet de volgende onderstaande punten ook niet:
Kitten ontvlooien.
Kitten ontwormen.
Kitten inenten.
Laat je hierover informeren door je dierenarts. 

Hopelijk voelt je kitten zich snel thuis! Maar met deze benodigdheden en vooral veel liefde van jou gaat dat vast wel lukken. 
Heel veel plezier en geluk samen!

Vorig artikel Waarom hebben katten een krabpaal nodig?
Volgend artikel De leukste namen voor je hond.